Kako pravilno krajšamo/strižemo nohtena nogah in kako pogosto moramo to storiti

Pravilno striženje nohtov na nogah je po naših izkušnjah bolj nadloga, kot pa veselje. Da boste svoje nohte pravilno postrigli in da ne bo prihajalo do bolečin preberite naslednje nasvete.V osnovi naj bi nohti na nogah rastli od 1,5-1,8 mm na mesec, to je od 2-3x počasneje kot nohti na rokah. Hitrost rasti je odvisna od vaše starosti, letnega časa, fizične aktivnosti, prekrvavitve, hormonskih stanj, različnih bolezni in še bi lahko naštevali. Torej, nohte boste krajšali glede na rast, v povprečju pa je to na 4 tedne, medtem ko otrokom na 14 dni.

S čim strižemo nohte?

V bistvu ni pomembno s čim boste nohte krajšali, važno je, da boste orodje razkužili in uporabili pravilno tehniko. Nekdo bo uporabil klešče, drugi ščipalec, tretji škarje… Zelo dobro je, da ima vsak družinski član svoje orodje. V kolikor pa to ni mogoče svetujem da pred in po uporabi orodje operete pod mlačno tekočo vodo in jih osušimo do suhega.

 

Pravilno striženje nohtov je zelo pomembno. S tem lahko preprečimo bolečino in dosežemo zdrav videz nohta. Če nohta ne krajšamo pravilno, lahko pride do vraščanja nohtov.

 

Odvisno od debeline nohtne plošče svetujem, da si noge predhodno namočite v kadi ali pa to storite takoj po kopanju ali tuširanju. S tem boste dosegli da bo noht dovolj prožen in se ne bo zlomil v nohtni kanal. Nohte strižemo ravno!!! S krajšanjem pričnemo ob robu in nadaljujemo proti sredini nohta. Pri tem moramo biti pozorni, da ne pustimo »špic«, saj lahko to vodi do poškodb tkiva v nohtnem kanalu in celo do vnetja. Na koncu ostre robove vedno popilimo tako da jim vzamemo ostrino. Nohti ne smejo biti niti predolgi, niti prekratki ali pokrajšani »na okroglo«.

 

 

Dolžino nohtne plošče preverimo s pravokotnim pritiskom na prst. Ob tem prostega robu nohta ne smemo čutiti.

 

Po nekaterih podatkih naj bi se vsak človek enkrat v življenju srečal z vraščenim nohtom, trenutno pa za to nadlogo trpi kar ¼ prebivalstva. Najpogostejši vzrok za vraščen noht je nepravilno striženje. Vsem, ki so nagnjeni k vraščanju svetujem, da so pri tem opravilu še posebej pozorni. Svetujem da za krajšanje uporabite le pilico.

 

 

V kolikor boste imeli kakršno koli vprašanje nas lahko kontaktirate ali pa nam pišete na [email protected].

 

Z veseljem pa vas bomo pozdravili tudi na brezplačnem pregledu s svetovanjem!

Picture of Tina Jordan
Tina Jordan

Moje izkušnje kažejo, da ne glede na zahtevnost problema, lahko v 98% primerov uspešno pomagam povrniti zdravje vaših nog. Kar od vas potrebujem je le predanost k rešitvi in vztrajnost.