PEDICARE

Pedikura diabetikov

PEDIKURA DIABETIKOV

Posebnosti pedikure diabetikov

Sladkorni bolniki so rizična skupina za nastanek spremembn na koži in nohtih stopal. Pedikerji ozaveščamo sladkorne bolnike o pomembnosti preventive, saj lahko tako bolnik pravočasno ukrepa ob pojavu težav. Nujno je redno saniranje vseh nastalih sprememb z ustreznimi, sterilnimi in primernimi pripomočki. Vsa zadebeljena koža, otiščanci in kurja očesa morajo biti redno sanirani, saj povzročajo prekomirne mehanske pritiske na spodaj ležeče živce in žile in s tem lahko vodijo do nastanka večjih težav – razjed. Nohti morajo biti pravilno krajšani in robovi popiljeni. Zadebeljeni, glivični ali vraščeni nohti morajo biti sanirani, saj predstavljajo nevarnost za nastanek večjih težav. Nujna je večja preventiva in izbira ustreznih izdelkov za nego stopal in nohtov.

Rešitev je Pedicare

Vrhunska kvaliteta

Vse storitve izvajamo z najsodobnejšo opremo vrhunskih proizvajalca opreme za pedikerje.

Higiena

Vsi instrumenti in pribor so po vsaki uporabi sterilizirani po najvišjih možnih standardih.

Skrb za stranke

Za vsako stranko vodimo dokumentacijo, tako pisno, kot tudi slikovno.

Kaj menijo naše stranke?

Pogosta vprašanja

Sladkorna bolezen je huda bolezen, ki močno vpliva na življenje posameznikov in družbe po svetu. Trenutno za njo trpi več kot pol milijarde ljudi po svetu.

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus je skupina kroničnih presnovnih motenj, katerim je skupna visoka raven sladkorja v krvi (hiperglikemija), pri tem pa ima odločilno vlogo hormon insulin. Kronično povišan sladkor lahko povzroči okvaro večih organov, predvsem oči, žilja, živcev, srca in možganov. Poznamo več tipov sladkorne bolezni:

 • sladkorna bolezen tipa 1,
 • sladkorna bolezen tipa 2,
 • nosečnostna ali gestacijska sladkorna bolezen,
 • drugi tipi sladkorne bolezni.

Najhujši zapleti sladkorne bolezni so diabetična noga, gangrena in amputacija. Do slednje največkrat privede razjeda na stopalu. Najbolj rizični dejavniki za pojav razjede in gangrene na stopalu so travma, infekcija in bolezni živčevja (nevropatija). Zapleti se po navadi pojavijo zaradi več dejavnikov skupaj. Ostali dejavniki tveganja so še slabo kontrolirana bolezen, nekvalitetna obutev, razjeda na stopalu v preteklosti, starost, prekomirna telesna teža, nezdrava prehrana in slaba kvaliteta izvdebe pedikure.

Sladkorni bolniki imajo lahko zaradi bolezni težave s kožo in nohti stopal, kjer se lahko pojavljajo različne deformacije, kot so:

 • otiščanci,
 • kurja očesa,
 • Hallux valgus,
 • kladivasti in kremplasti prsti,
 • deformacija nohtov,
 • vraščenih nohti,
 • glivične okužbe kože in nohtov,
 • maščobne atrofije…

Bistvenega pomena za preprečitev nastanka hujših zapletov na stopalu je preventiva. Sem spada dobra ozaveščenost bolnikov, svojcev in zdravstvenega osebja, redna in strokovno izvedena pedikura ter ustrezna obutev.

 • Nujno je, da si noge pregledajete vsak dan, najbolje po tuširanju. Pri težkem sklanjanju ali slabem vidu si lahko pomagate z ogledalom ali pa vam stopala pregledajo svojci.
 • Vsakodnevno umivanje nog z mlačno in tekočo vodo ter blagim milom (voda naj bo hladnejša od 37 °C). V izogib opeklin se temperaturo vode preveri z uporabo termometra ali s komolcem. V primeru, da ni prisotnih nobenih ran se lahko noge namaka v kopeli, vendar NE več kot 5 minut. V kopeli naj ne bo nobenih dodatkov, kot so sredstva za mehčanje, kis ali sol.
 • Pozorni morate biti na spremembo barve kože, kurja očesa in otiščance, trdo in debelo kožo, žulje in ureznine ter druge poškodbe. Nujen je pregled nohtov in prostorov med prsti.
 • Koža je velikokrat suha, zato je potrebno vsakodnevno vlaženje kože s kremo. Če so prosti med prsti vlažni te predele ne mažite, ampak jih pospipajte s pudrom.
 • Noge morajo biti vedno zavarovane z ustrezno obutvijo, ki mora biti zračna, udobna in iz naravnih materialov. V notranjosti čevlji ne smete imeti tipnih šivov, imeti morate dovolj prostora za prste, debel podplat in čevlji se morajo zaperati na ježka ali vezalke. Zelo pomembno je pred vsakim obuvanjem z roko preveriti notranjost obutve zaradi morebitnih tujkov. Nogavice morajo biti iz naravnih materilaov (bombaž in volna) in naj nimajo robov. Elastika nogavic ne sme biti pretesna in raztrgane nogavice je potrebno zamenjati, saj pri krpanju nastane trdi rob.
 • Sladkorni bolniki si lahko pedikuro izvajate sam, dokler dobro vidite in na nogi nimate prisotnih nobenih težav. Pribor za izvajanje pedikure si ne delite z družinskimi člani. Nohte je potrebno pokrajšati ravno in kote nohtov rahlo zaokrožiti. Nohti ne smejo biti predolgi ali prekratki. Pri pedikuri ne uporabljajte grobih brusov in ne režite obnohtne kožice. Slednjo negujte s primernimi olji.