PEDICARE REŠUJE

Glivične okužbe nohtov

PEDICARE REŠUJE

Kaj so glivične okužbe nohtov?

Glivične okužbe nohtov strokovno imenujemo Tinea unguium ali onihomikoze. Okužba je zelo trdovratna, zato je pravočasno ukrepanje ključ do popolne sanacije. Glivično okužbo največkrat povzročijo dermatofiti in najpogosteje prizadane noht palca. Najprej opazimo spremenjeno, motno barvo nohta, ki je lahko rumenkasto bela, tudi rjavkasta. Nohtna plošča lahko tudi odstopi od nohtne posteljice, to strokovno imenujemo oniholiza. Kasneje se zadebelji in deformira vsa nohtna plošča, postane krhka, nima leska, se lomi in lušči. Nohti lahko tudi spremenijo smer rasti.

 

Glivična okužba se največkrat širi iz zunanjega proti notranjemu delu nohta in nohtni korenini. Glivice s pomočjo encimov razgrajujejo strukturne elemente nohta – keratin in se z njim prehranjujejo. Glivične okužbe ne predstavljajo samo estetski problem, vendar se lahko okužba širi tudi na ostale nohte nog in rok, kožo, tudi druge dele telesa in na druge ljudi. Privede lahko tudi do bolečine pri obutvi in hoji.

Vrhunska kvaliteta

Vse storitve izvajamo z najsodobnejšo opremo vrhunskih proizvajalca opreme za pedikerje.

Higiena

Vsi instrumenti in pribor so po vsaki uporabi sterilizirani po najvišjih možnih standardih.

Skrb za stranke

Za vsako stranko vodimo dokumentacijo, tako pisno, kot tudi slikovno.

PEDICARE REŠUJE

Kako sanirati glivične okužbe nohtov?

Glivice se zažrejo globoko v noht, zato ni nenavadno, da je lokalno saniranje doma večinoma neuspešno, ker uporabljena sredstva ne dosežejo cilja. V kolikor sumite da imate glivično okužbo nohtov vam svetujemo, da takoj ukrepate ter se naročite na pregled, kjer vam bomo strokovno svetovali. Pri sanaciji prizadeti del nohta zbrusimo, okuženi del v čim večji možni meri odstranimo in očistimo nohtne kanale. S tem noht odpremo in pripravimo na sanacijo z lokalnim antimikotikom.

 

V centru PEDICARE vam nudimo tudi sanacijo z revolucionarno fotodinamično terapijo PACT MED.

Kaj menijo naše stranke?

Pogosta vprašanja

Največkrat so viri glivičnih okužb skupna kopališča, zdravilišča, toplice in umivalnice. Pomirjanje obutve v trgovinah, uporaba tujih čevljev ali copat, prenos med družinskimi člani, neustrezna higijena nogavic in obutve. Ljudje, ki imajo glivično okužbo stopal prenašajo spore gliv na tla. Te spore ostajajo kužne še več mesecev. Pridobljena okužba pa je lahko še vrsto let neaktivna.

 • prekomerno potenje stopal
 • poškodbe nohtov (predvsem športne)
 • sladkorna bolezen
 • slaba imunska odpornost
 • motnje v prekrvavitvi
 • ortopedske nepravilnosti stopal
 • glivice v družini

PACT MED je fotodinamična protimikrobna terapija. Že od leta 1990 jo uporabljajo v moderni medicini pri zdravljenju tumorjev, kožnih bolezni in pri infekciji ran. V salonih jo uporabljamo predvsem za zdravljenje glivičnih okužb nohtov. Pred terapijo noht zbrusimo in odstranimo čim večji del okuženega nohta. Na noht nanesemo gel, ki ga s pomočjo posebne luči aktiviramo in za nekaj minut presvetlimo z lučko. V tem času gel povzroči občutljivost mikroorganizmov in ti v kratkem času odmrejo. Aplikacija je popolnoma neboleča in brez stranskih učinkov. Z večkratnimi terapijami lahko saniramo tudi dlje trajajoče, zelo trdovratne glivične okužbe.

 • Nohte imejte pravilno prikrajšane. Za krajšanje okuženih nohtov uporabljajte drugo orodje, kot za nohte, ki so zdravi. Orodje pred in po uporabi spreite pod tekočo vodo in dezinficirajte. Nikakor orodja ne delite z družinskimi člani.
 • Izogibajte se poškodbam nohta.
 • Stopala redno umivajte in izperite milo iz kože, tudi med prsti. Nohte in prostore med prsti po umivanju obrišite do suhega, lahko si pomagate tudi s sušilcem za lase.
 • Redno menjujte nogavice in jih perite na temperaturi višji od 60°C. Nogavice naj bojo iz naravnih materialov (bombažne).
 • V primeru prekomernega potenja stopal uporabljajte pudre za vpijanje odvečne vlage.
 • Nosite primerne čevlje, ki imajo zadosti prostora za prste. Izbirajte zračno obutev in naravne materiale. Vlažne čevlje pred uporabo posušite in redno dezinficirajte. Če ste preko dneva veliko v čevljih le-te zamenjajte večkrat dnevno.
 • Prho ali kad redno očistite in dezinficirajte z ustreznimi pripravki, ki so namenjeni za dezinfekcijo površin.
 • Izogibajte se hoji z bosimi nogami na javnih prostorih; toplicah, bazenih, kopališčih, telovadnicah, savnah ipd. Porabite natikače iz plastičnih materialov, saj jih lažje temeljito očistimo in osušimo.