PEDICARE REŠUJE

Vraščen noht

PEDICARE SVETUJE

Neboleča in hitra sanacija vaše težave - Vraščen noht

Po nekaterih podatkih naj bi vraščen noht vsakega človeka prizadel vsaj enkrat v življenju, trenutno pa za to nadlogo trpi kar četrtina prebivalstva. Faze vraščanja so različne. Od tega, da so primeri pri katerih se na videz nič ne vidi pa boli, kot tudi do primerov, ko je koža okoli nohta nabrekla, pordela in topla, pa pacient niti ne tarna o bolečini. Ljudje bolečino občutimo individualno, zato je potrebno tudi k reševanju nohta pristopiti individualno.

Opažamo namreč da se zadeva še poslabša ko si ljudje poizkušajo pomagati sami. Ker striženje spada k osnovni negi telesa in za to početje na videz ni potrebnega nekega znanja, ljudje sami pristopimo k reševanju vraščenega nohta. Pri tem se doma poslužujejo nečistega orodja, ki si ga delijo z ostalimi družinskimi člani.

PEDICAR SVETUJE

Kdaj poiskati strokovno pomoč?

Po naših izkušnjah lahko z gotovostjo trdimo da ljudje z zdravljenjem vraščenega nohta še vedno predolgo odlašajo. To lahko pripišemo po eni strani strahu pred obiskom zdravnika in nadaljnjim kirurškim posegom odstranjevanju nohtne plošče, po drugi strani nevedenju da za to vrsto problema obstaja nekirurški poseg pri pedikerju, ki je usposobljen za sanacije vraščenih nohtov. Kadar je noht že prešel prvo fazo in kaže znake okužbe, prepustite sanacijo takega nohta le strokovno usposobljenemu kadru. Znaki ki kažejo na okužbo so: pordel, topel in otekel predel okoli nohta, tudi prisotnost izcedka.

Vrhunska kvaliteta

Vse storitve izvajamo z najsodobnejšo opremo vrhunskih proizvajalca opreme za pedikerje.

Higiena

Vsi instrumenti in pribor so po vsaki uporabi sterilizirani po najvišjih možnih standardih.

Skrb za stranke

Za vsako stranko vodimo dokumentacijo, tako pisno, kot tudi slikovno.

PEICARE SVETUJE

Kako si najhitreje pomagamo sami?

Vraščanje nohta poteka po fazah, ki v primeru spremljajočih dejavnikov kot so potenje, nepravilna obutev ipd., hitro napreduje. V kolikor opazite da se vam noht vrašča svetujemo, da nemudoma poskrbite za višjo stopnjo higiene.

 

Predel okoli nohta večkrat dnevno razkužite, razbremenite stopalo tesnih nogavic in obutve. Če se stanje po nekaj dnevih ne umiri in se bolečina stopnjuje, se obrnite po pomoč k strokovnjaku – pedikerju, ki je usposobljen za medicinsko pedikuro in s tem tudi sanacijo vraščenega nohta. Doma si lahko pomagamo še z namakanjem v topli slani kopeli, vendar pazimo, da predel po namakanju skrbno razkužimo. Nohtni kanal lahko zavarujemo tudi z vstavljanjem tamponaže (vatka).

Kaj menijo naše stranke?

Pogosta vprašanja

Vraščeni noht ali unguis incarnatus je zelo razširjen in pogost pojav. S to težavo se lahko srečamo v vseh starostnih obdobjih, pogosteje pa opažamo težavo pri mlajši populaciji. Težava se pojavi, ko se noht prične vraščati v okoliško tkivo (kožo). Najpogosteje se pojavi na nožnih palcih, saj je ravno palec najbolj obremenjen prst. Je ključen za hojo saj nam pomaga opraviti celo do 30% koraka. Vraščanje se pojavi na delu, ki gre proti prostemu robu nohta, na levi ali desni strani, redko na prostem robu.

Najpogostejša vzroka sta nepravilno striženje nohtov in neprimerna oz. preozka obutev. Med zelo pogoste vzroke za ta pojav prištevamo tudi

 • poškodbe nohtov,
 • dednost,
 • sladkorna bolezen,
 • prekomerno potenje,
 • debelost,
 • skeletne nepravilnost in artritis.

Pojav vraščanja močno vpliva na kakovost življenja, saj je ob tem prisotna ostra bolečina na stranskem, včasih tudi srednjem robu prsta. Hoja je omejena in v kolikor ne sanira pravočasno, vraščanje vodi v resnejše zaplete. Okoliško tkivo se lahko vname, torej postaja vse bolj rdeče, na dotik toplo in boleče, stranska guba pa vse bolj nabrekla/otečena kar lahko privede tudi do bakterijske okužbe.

Zaraščen noht lahko opazimo tako pri moških, kot pri ženskah. Prav tako ni omejeno glede na starost, saj smo na naši kliniki oskrbeli tudi dojenčka starega 2 meseca (torej ni nujno povezano s hojo ali obremenitvijo). Boleča težava prizadene vse generacije. Nekoliko bolj izpostavljeni so ljudje s prekomernim znojenjem, torej najstniki. Tveganju so izpostavljeni tudi starejši, saj se noht s starostjo debelijo.

Do vraščanja najpogosteje pride zaradi nepravilnega krajšanja nohtov. Opažamo, da si ljudje nohte krajšajo zelo kratko in »na okroglo«. Naslednji zelo pogost vzrok za pojav vraščanja je preozka ali pretesna obutev, kamor sodijo tudi preozke ali premajhne nogavice. Sicer je še veliko drugih vzrokov kot so

 • okužbe nohtov (najpogosteje glivične okužbe),
 • poškodbe nohtov zaradi športnih aktivnosti (nogomet, košarka, tek, hribolazništvo, balet ipd.),
 • jemanje zdravil,
 • razna hujša bolezenska stanja,
 • dedne predispozicije,
 • debelost.
 • Tveganje za zaplet je večje če ste zboleli za sladkorno boleznijo, ki povzroča slab pretok krvi.

Nohtna plošča ni oživčena zato sam noht ne boli. Bolečino občutimo takrat ko noht ob izraščanju iritira/draži okoliško mehko tkivo. Koža je v globljih plasteh oživčena in ob pritisku nohta nanjo že lahko občutimo kljuvanje. S »pomočjo« hoje in obremenjevanja noht poškoduje okoliško tkivo in tako koža vklopi obrambni mehanizem. Tkivo okoli nohta prične otekati, postaja rdečkaste barve, na otip pa je temperatura otečenega predela precej toplejša, kot drugje. Te znake tako spremlja bolečina in takrat lahko govorimo o vnetju. K vsemu temu je potrebno prišteti še dejstvo, da so na naši koži in povsod okoli nas prisotni mikroorganizmi in zaplet ob nepravilnem ukrepanju je neizbežen.

Seveda, osnovna higiena je ključna da ne prihaja do zapletov z vraščenim nohtom. K osnovni higieni telesa spada tudi redno dnevno umivanje nog s tekočo mlačno vodo in nevtralnim milom. Ključno je, da noge po umivanju obrišemo do suhega, predvsem ne smemo izpustiti predela med prsti. K osnovni higieni spadajo tudi dnevno sveže nogavice, kar dandanes še vedno ni praksa.

Splet je polen nasvetov glede domačih pripravkov in načinov sanacije. Vsekakor si lahko pomagate s kakšnim domačim mazilom ki bo zmehčal noht ali pa noge v kopeli kateri ste dodali morsko sol. Po namakanju noge obrišite in razkužite. V prvi vrsti pa je potrebno vedeti, da gre za fizično draženje nohta v mehko obnohtno tkivo in dokler bo tam prisotno draženje do tedaj problema ne bomo rešili ne glede na uporabljeni pripravek.

Odločitev je vaša, lahko pa vam opišemo izkušnje naših pacientov, ki so že poiskali pomoč pri enemu ali drugemu. V kolikor se odločite za obisk zdravnika, ta po navadi oceni stopnjo vraščanja in v kolikor ugotovi da bi lahko zadevo odpravili nekirurško svetuje bodisi samo lokalno antibiotično mazilo, v napredovalnih fazah tudi sistemsko. V kolikor oceni, da to ne bo zadostovalo, vas napoti tudi na kirurško sanacijo. V primeru da se odločite za obisk pedikerja, vam svetujemo, da ste pri izbiri tega skrbni. Ni vsak usposobljen za sanacijo vraščenega nohta, zato se pred tem dodobra pozanimajte o postopkih in referencah. Pediker bo glede na stopnjo vraščanja naredil načrt sanacije. Možnih je več scenarijev, lahko bo potrebno izrezati delček oz »špičko« nohta, lahko bo potrebno samo vstaviti tampon ali pa vam bo glede na obliko in rast nohta svetoval trajnejšo sanacijo eno od medicinskih sponk (obstaja več vrst!).

Tudi v tem primeru je odločitev seveda vaša. Lahko pa vam zagotovmo, da na naši kliniki z metodami sanacije vraščenega nohta uspešno rešimo do 98% stanj. K nam prihajajo pacienti, ki so že preživeli kirurški poseg, pa se je stanje ponovilo. Svetujemo vam, da predno se odločite za kirurško operacijo, obiščete našo kliniko, kjer opravljamo brezplačne preglede in vam svetujemo o možnih poteh sanacije vraščenega nohta.

Obisk pedikerja je alternativa možnost, kjer se na nekirurški, torej konservativni način rešujejo zapleti z vraščenim nohtom. V večini so ti posegi neboleči in v zelo kratkem času se bistveno zmanjša bolečina. Obstaja več vrst medicinskih sponk, ki se jih uporabi glede na problematiko. Po pregledu, ki je na naši kliniki brezplačen, bomo ocenili katero vrsto sponke potrebujete. Vraščen noht pa se lahko pri pedikerju rešuje tudi brez sponke, torej s samo sanacijo, podlaganjem ipd.

Medicinska sponka je narejena iz medicinskega jekla in uravnava naravno rast nohta. Namestitev poteka individualno, torej je izdelana po meri nohta, za vsakega posebej. Način delovanja je zelo podoben zobnemu aparatu, torej s pomočjo žice in vzmeti počasi opravlja korekcijo. Po namestitvi stranka občuti takojšnjo razbremenitev bolečega predela, saj se pritisk na tkivo zelo zmanjša. Ker gre za konservativni način zdravljenja, lokalna anestezija ni potrebna. Učinkovitejša je od katerekoli druge metode, torej gre za alternativo operativnemu posegu. Sponka ne predstavlja omejitev pri dnevnih/športnih aktivnostih.

Sponko 3TO lahko nosi vsakdo, ki ima težave z nohtom. Učinkovito deluje tudi pri korekciji močno ukrivljenih nohtih zaradi deformacij ali poškodb. Sponko lahko nosijo mlajši otroci, primerna pa je tudi za diabetike in ljudi, ki so alergični na nikelj.