Medicinska pedikura

Medicinska pedikura in estetska pedikura oz. splošno nega nog je pojem poznan človeštvu že vse od njegovega obstoja. Skozi zgodovino je pedikura dobila pomembno mesto, saj je človek zaradi kulturnih, vremenskih in socialnih razmerij stopala »odel« v obutev, ta pa zaradi neprimerne velikosti, oblike in materiala prinaša nemalo težav s stopali. V našem salonu opravljamo celostne storitve – tako medicinsko kot lepotno (klasično) pedikuro:

  • MEDICINSKA pedikura obravnava problematiko nog, kot so, vraščeni in glivični nohti, otiščanci in kurja očesa, ragade, prekomerno poroženelo kožo, bradavice ipd. Medicinsko pedikuro lahko zato izvaja le strokovno usposobljena oseba. Gre za preventivno, terapevtsko ali celo rehabilitacijsko negovanje zdravih ali že poškodovanih stopal medtem ko klasična pedikura obravnava le zdrava stopala. Ukvarja se s problematiko nog kot so vraščeni in glivični nohti, otiščanci in kurja očesa, ragade, prekomerno poroženela koža, bradavice ipd. Priporočljivo je, da medicinsko pedikuro izvaja le strokovno usposobljena oseba (certificirani pediker). Prav tako priporočamo, da ljudje z diabetesom (sladkorna bolezen) izvajanje nege stopal prepustijo pedikerju, ki je opravil vsa potrebna izobraževanja s področja obravnave diabetičnega stopala.
  • LEPOTNA klasična pedikura obravnava zdrava stopala, brez patoloških sprememb kože in nohtov, kjer je njen namen vzdrževanje zdravih stopal in lepih nohtov. Ne ukvarja se s patološkimi spremembami kože in nohtov. Njen namen je vzdrževanje zdravih stopal, lepih nohtov in estetika.
Pedikura spada k osnovni negi telesa. Čeprav se zdi na prvi pogled da gre samo za eno storitev, torej nego nog, se ta lahko deli na več vrst. Tako poznamo klasično, spa, estetsko, medicinsko, specialno, profesionalno pedikuro in še bi lahko naštevali. Pravzaprav pri nas ni natančno določeno kaj katera pedikura pomeni, sta se pa termina klasična (kozmetična/lepotna/estetska) in medicinska (specialna/profesionalna) pedikura v vsakodnevni komunikaciji nekako ustalila in jih uporabljamo tako prebivalstvo kot tudi pedikerji in zdravniki. Obstajajo prizadevanja inštitucij, da bi pojem pedikure uredili na območju celotne Slovenije, a do takrat bo minilo precej časa, truda in usklajevanja.

 

Na kaj moramo biti pozorni, ko se odpravimo na medicinsko pedikuro ali pa nas pediker obišče na domu?

Za varno reševanje problematike nog in učinkovito sanacijo vaših težav zahteva izvajanje medicinske pedikure predvsem strokovno znanje in sterilne instrumente.

Pogosto se namreč dogaja, da nam na prvem BREZPLAČNEM pregledu, ki ga nudimo prav vsem ljudem, ne glede na starost, zgodi da stranka sumi okužbo z glivico pri pedikerju, ki ga je obiskovala. Ta naj bi uporabljal orodje, ki ga je predhodno uporabil pri drugih strankah in ni sterilno. Najboljši rezultat zdravljenja vam lahko strokovno usposobljena oseba zagotovi le z visokimi standardi sterilnosti, ki jih omogočajo postopki sterilizacije z avtoklavom. Le na ta način ste varni pred okužbami z mikroorganizmi.

Zakaj k pedikerju?

Medicinska pedikura se izvaja na posebnem stolu, ki omogoča pacientu sproščeno držo nog pri daljšem posegu in terapiji. Strokovni osebi pa zagotovi najvišje pogoje obdelave težav. Nepogrešljiv element terapije je, tako kot pri zobozdravniku, medicinski aparat za pedikuro. Ta omogoča nebolečo sanacijo in bistveno skrajša čas posega za pacienta.

Kako pogosto k pedikerju

Človek naj bi svojo končno višino dosegel nekje do 20. leta starosti, a lasje, dlake in nohti ne prekinjajo svoje rasti do konca življenja. Nohti na nožnih prstih rastejo od 1,5 do 1,8mm na mesec, to je kar 4x počasneje od nohtov na rokah. Hitrost rasti je odvisna od več dejavnikov kot so prekrvavitev, starost,

Pravilno urejena stopala pripomorejo h kvaliteti življenja, zato se pedikura izvaja na 4-5 tednov oz. se prilagodi glede na težave posameznika.

Del medicinske pedikure je tudi svetovanje, kjer se najbolje odražajo redno osveževanje znanja, poznavanje najsodobnejših pristopov, tretmajev in izkušnje. Svetujemo pri izbiri primernih izdelkov pri oskrbi nog, (kreme, pršila, mazila, napotki za nego nog)

Nega stopal

Ponujamo vam nekaj pomembnih nasvetov za preventivno nego stopal, s katerimi

  • Stopala si redno pregledujte sami. Če imate okvaro živcev ali žil, morate to napraviti vsak dan. Najlažje si jih pogledate po umivanju oziroma tuširanju, ko si jih obrišete z brisačo, ali preden obujete nogavice. Ne prezrite predelov med prsti. Za lažji pregled podplata si lahko pomagate z zrcalom.
  • Stopala umivajte s tekočo mlačno vodo in blagim milom. Če imate neobčutljiva stopala, raje izmerite temperaturo vode ali vsaj preverite toploto z roko. Umivajte jih v celoti, vendar sama zase. Če imate rano, pazite, da tekoča voda odteka stran od nje.
  • Po umivanju si jih otrite z mehko brisačo, tudi med prsti.
  • Po umivanju namažite suha stopala z nevtralno vlažilno kremo ali z drugim mazilom, vendar ne med prsti.
  • Nosite udobne čevlje in čiste nogavice. Čevlje kupujte popoldne, ko je noga že otečena. Notranji del čevlja naj bo gladek, usnje mehko. Nogavica ne sme imeti izrazitih šivov, tudi krpati je ne smete.
  • Če imate otekli stopali, nosite obutev, ki ima vezalko ali se zapre na ježka (z velcro preklopom). Vezalke ali preklop dovolj sprostite.
  • Če vas neprestano zebe v noge, nosite tople nogavice, in sicer tudi ponoči, če je treba. Ne grejte si nog z električno blazino ali drugimi vročimi predmeti, ker se lahko opečete, ne da bi zaznali pekočo bolečino.
  • Nohte strižite tako, da segajo čez rob. Posebno če imate okvaro zaznavanja dotika in bolečine, upoštevajte naslednje: nosite obutev, da se ne poškodujete. Ne hodite bosi, če stopal ne čutite dobro. Preden obujete čevelj, z roko pretipajte njegovo notranjost, če ni v njem morda kak droben predmet. Preverite tudi, da se nogavica prilega stopalu brez gub.

Kako pravilno krajšamo/strižemo nohte na nogah in kako pogosto moramo to storiti?

V osnovi naj bi nohti na nogah rastli od 1,5-1,8 mm na mesec, to je od 2-3x počasneje kot nohti na rokah. Hitrost rasti je odvisna od vaše starosti, letnega časa, fizične aktivnosti, prekrvavitve, hormonskih stanj, različnih bolezni in še bi lahko naštevali. Torej, nohte boste krajšali glede na rast, v povprečju pa je to na 4 tedne, medtem ko otrokom na 14 dni.

V bistvu ni pomembno s čim boste nohte krajšali, važno je, da se uporablja razkuženo orodje in pravilno tehniko. Nekdo bo uporabil klešče, drugi ščipalec, tretji škarje… Zelo dobro je, da ima vsak družinski član svoje orodje. V kolikor pa to ni mogoče svetujem da pred in po uporabi orodje operete pod mlačno tekočo vodo in jih osušimo do suhega.

Pravilno striženje nohtov je zelo pomembno. S tem lahko preprečimo bolečino in dosežemo zdrav videz nohta. Če nohta ne krajšamo pravilno, lahko pride do vraščanja nohtov.

Odvisno od debeline nohtne plošče svetujem, da si noge predhodno namočite v kadi ali pa to storite takoj po kopanju ali tuširanju. S tem boste dosegli da bo noht dovolj prožen in se ne bo zlomil v nohtni kanal. Nohte strižemo ravno!!! S krajšanjem pričnemo ob robu in nadaljujemo proti sredini nohta. Pri tem moramo biti pozorni, da ne pustimo »špic«, saj lahko to vodi do poškodb tkiva v nohtnem kanalu in celo do vnetja. Na koncu ostre robove vedno popilimo tako da jim vzamemo ostrino. Nohti ne smejo biti niti predolgi, niti prekratki ali pokrajšani »na okroglo«.

Dolžino nohtne plošče preverimo s pravokotnim pritiskom na prst. Ob tem prostega robu nohta ne smemo čutiti.

Po nekaterih podatkih naj bi se vsak človek enkrat v življenju srečal z vraščenim nohtom, trenutno pa za to nadlogo trpi kar ¼ prebivalstva. Najpogostejši vzrok za vraščen noht je nepravilno striženje. Vsem, ki so nagnjeni k vraščanju svetujem, da so pri tem opravilu še posebej pozorni. Svetujem da za krajšanje uporabite le pilico.

Kakšna obutev je primerna?

Čevlji so del našega vsakdana, žal pa velikokrat ne damo dovolj pozornosti na to, kakšen vpliv ima primerna obutev na naše zdravje. Dolgotrajno nošenje neprimerne obutve lahko pusti na podplatu posledice (žulji, otiščanci, kurja očesa,..), lahko pa vplivajo tudi na nepravilno držo telesa in večjo obremenitev spodnjega dela nog. Obutev mora biti udobna, tudi če nimate težav z nogami. Za daljšo hojo je zelo primeren tekaški copat. Če imate znake slabe prekrvavitve ali okvare živcev, je nošenje varovalne obutve nujna tako doma, kot tudi zunaj. Čevelj za hojo mora imeti dovolj prostora za prste, mehkejši zgornji del, debelejši gumijast podplat ter vložek, ki ga je po potrebi možno odstraniti

Zakaj prihaja do težav na stopalih?

Za naša stopala je potrebno skrbeti skozi vsa starostna obdobja v življenju. Največ problemov se na stopalih pojavi zaradi različnih deformacij stopala. Z leti se naše telo močno  spreminja, pri starejših se začnejo pojavljati težave s hrbtenico, koleni in kolki. Zaradi teh sprememb občutijo bolečino in posledično nezavedno spremenijo svojo hojo ter tako nepravilno obremenjujejo stopala. Kot posledica tega se lahko na stopalu začnejo pojavljati kurja očesa, otiščanci, ploska stopala, spuščen prečni stopalni lok, idr.

Deformacije, ki se pojavijo pa so včasih lahko tudi dedne narave, kot je npr. hallux valgus, krempljasti in kladivasti prsti. Z rednimi obiski strokovno podkovanega pedikerja, ki uporablja kvalitetne pripomočke in nudi profesionalno nego, se tudi take težave lahko rešijo. Predvsem diabetiki morajo dobro in redno skrbeti za svoja stopala.

Ti morajo biti pri negi nog še posebno previdni, saj lahko z leti kot posledica sladkorne bolezni popolnoma izgubijo občutek za toploto in bolečino. Vsaka neustrezna obravnava stopala za njih lahko predstavlja potencialno nevarnost, saj lahko pride do poškodbe (rane), zaradi slabšega celjenja pa pride v hujših primerih celo do gangrene in posledično amputacije noge.

Naroči se na brezplačen pregled in svetovanje

Pedicare PE Ljubljana:
Tržnica Koseze (1. nadstropje)
Vodnikova cesta 187, Ljubljana
Tel.: 041 717 838

Pedicare PE Ribnica:
Ob železnici 4a, Ribnica
Tel.: 031 759 100

Poklicali vas bomo v najkrajšem možnem času in določili termin!